Rullallaa, liharullallaa!

Tämä on sellainen ruoka jota teen aina, varmasti ikkariikuisesti. Kotonakin ja joka kerta kun ollaan Espanjassa. Siellä ekkukerran ole tehnyt. Valmistusprokkis alkaa jo uima-altaalla, kun pohdin teenkö tällä kertaa tomskusoossiin vaiko punaviinisoossiin. Luen Outi Pakkasen ja Donna Leonin poksupokkarisia, uima-allaskirjoina mainioita. Molemmilla kirjailijoilla on ihana suhde hyvään ruokaan. Luettavissa kirjoista. Maistettavissa Rouva Ässän keittiössä. 

Olin ihan varma, että olen poiminut tämän ohjeisen Outi Pakkasen dekkarihahmo Anna Laineen keittokirjasta Porosta parmesaaniin. Selasin kirjaa nyt bloksua tehdessä. Eipäs vaan ollutkaan. Ohjeinen siellä. Varma olin! Vaihtis oli sitten Donna Leonin dekkarihahmo Guido Brunettin Paola- vaimon ohje. Kirjasta Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan ( Donna Leon/ Roberta Pianaro). Vaan eipä ollut siinäkään kirjassa.... Hmmmh.... Jostain tämän bongannut olen, se on varmaa se. 

Etsin kuveja. Tiedän niitä olevan. Aiemmin tekemistäni liharulleista. Espanjasta. Vaan en niitäkään löynnyt...! Oikein varma kuveistakin olin... Mystillistä! Yhden kuvan löysin. Vaikkei rullat näy kuvassa. Saimme ystäväpariskunnan kylään. Olivat viettämässä hääpäiväänsä. 10 vuotta olivat olleet naimisissa. Häämatkansa tekivät Benalmadenaan. Sinne tulivat viettämään sitten ekaa täyttä kymppiä. Sain kunnian kokkailla heille hääpäiväaterian. Liharullejani, spesiaalijutskaani tein. 

Nyt sattui sen mallinen sisäpaistin palanen, että sain aikas pieniä siivuja. Koitin ohuita leikata. Nuijaakin siivuille näytin, aika heikko oli voimani tulos. En minä siivuja isoiksi saanut. Näillä mentiin. Hyvä tuli!

Täytetyt liharullat

1 kokonainen sisäpaisti, josta siivutetaan ohuita pihvejä 

Täytteeseen:
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa
valkosipulia
suolaa ja mustapippuria

hammastikkuja (liotettuna)

Määriä en kirjannut, sillä rullia kannattaa tehdä nälän ja ruokailijoiden mukaan (2-4 rullaa/ruokailija) ja täytteet teen itse aina mittaamatta, punnitsematta. 

Laita hammastikut likoamaan kylmään veteen. 

Puhdista liha kalvoista, jos niitä on. Leikkaa lihasta n. 1 cm paksuisia pihvejä. Nuiji ne kaksinkertaisen kelmun välissä isommiksi ja ohuemmiksi. Ripsauta lihan pinnalle suolaa ja mustapippuria.
Raasta jokaisen pihvin päälle reilu kasa parmesaania. Leikkaa tai saksi myös tuoretta basilikaa ja purista valkosipulia maun mukaan. 

Tee pihveistä rullia tai myttynyyttejä. Koita saada tiukka paketti, jotta täytteet pysyvät sisällä. Kiinnitä hammastikulla tai kahdella mytyt. 

Voit paistaa myttynyytteihin, liharulleihin voissa kuumalla pannulla ruskean pinnan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa mytyt uunivuokaan tai pataan ja tehdä "päälle" kastikkeen. Muhita kastike ja mytyt uunissa tai hellanhöökillä. Meillä on kastikevaihtiksia kaksi: 

Tomaattikastike
2 prk paseerattua tomaattia
1-2 tuoretta tomaattia pilkottuna
1,5-2 dl valko- tai punaviiniä
ripsaus sokeria
suolaa tai soijakastiketta
mustapippuria

Kaada rohkeasti kaikki ainekset liharullien päälle vuokaan tai pataan. Tarkista nesteen määrä, liharullien tulee peittyä. Lisää vettä jos nestettä ei ole tarpeeksi. Hauduta uunissa 150 astetta 30 minuuttia, sitten pienennä uuni 120 asteseen; n.30min- 1h, tai hellanhöökillä sama aika kuin uunissa. 

Kun liharullat kypsiä, poista rullista tikut. 

Kermakastike ( lihaa n.800g-1kg)
1,5-2 dl punaviiniä
1,5 dl vettä
suolaa tai soijakastiketta
mustapippuria
1 rkl kastikesuurustetta
2 dl kermaa

Laita kaikki muut ainekset liharullien kanssa pataan paitsi kerma ja kastikesuuruste. Sama ohjeistus kuin tomaattikastikeversiossa; hellalla tai uunissa. Myös aikamääre suht.sama. 

Nosta valmiit liharullat pois liemestä. Poista tikut. Laita rullat folioon. Kiehauta kastike, liemi. Ripottele joukkoon suuruste. Sekoita koko ajan, kunnes kastike sakeutuu. Lisää kerma. Maista ja lisää mausteita, jos tarpeen. Voit myös lirauttaa pienen tilkan viiniä. 
Nosta liharullat kastikkeen joukkoon. 

Tarjoile pastan, perunan tai uunikasvisten kanssa. 
Ripottele ruuan päälle vielä tuoretta, vastaraastettua parmesaania.

Nyt tein tomskusoossia. Lisäsin sinne, kupsutin jääkaapista yhden tomskuhillokupsuni tyhjäksi. Monesti olen hillosta maininnut.  Mainitsen taas. Löydät ohjeen tästä linkistä.
Hillo sopii niin moneen ruokaan makua tuomaan. Koklaa! 

Olen kuulkaatten saanut aikaiseksi vähän pihahommeja. Talviteloille touhunnut. Mukavaa puuhaa se. Vähin erin kun tekee.  Kotiakin olemme saaneet aikaiseksi laitettua. Ostaa pöräytimme tassuammeen meille! Olen siitä haaveillut, mutta liian isoja ovat olleet. Sattumalta nyt rautakaupassa näin. Oli tullut pienempi kokoinen. Mietin. Mittailin mielessä. Haaveilin. Herra Ässälle näytin ammetta. Mittasimme kimpassa kotona. Lähdimme ammetta ostamaan. Tassuillaan töröttää nyt sievästi kylppärissämme. 
Suuri sisustusnumero bloksussani on tulossa. Lupailin aiemmin sitä "satasen sisustustani" teille kuvata. Tulossa siis. Samaan numeroon kuvaan enemmänkin ideoitani, touhujani. Sitä ennen pitäisi saada maalattua muutama jutska ja kannettua alakertaan yksi antiikkikaappi. Pari tyynyä teetettyä...
Kotimme myynnissä on uusi käänne. Emme enää myy. Hiljaista oli myyntirintamalla.
Arkea helpottamaan, Helsinkiin työmatkakulkua, pitkiä päiviä lyhentämään, menemme ens viikolla katsomaan Helsingistä pientä kotia. Jos vaikka saisimme tukikohdan sieltä. Pitäkää peukkuja! 

Vähän jänskättää näiden tuossa alapuolella kuvassa ( Herra Ässän ottama) olevien teinilikkojen kaupungistaminen. Veikkaanpa että kiltit pimulit pian osaa kaupungin tavat. Kaivopuistossa kävellä. Hienosti. Hienoina. Nauroin Herra Ässälle, että totuttelenkin likkoja jo virallisiin nimiinsä. "Oij, kom hit Gertrud! Hildegard också"! Siellä kun mennäpömpöttäisimme; Neidit ja Rouva Ässä!