Sherrysoppaa - Sopa viña ab

Tapana on meillä, Herra Ässän kanssa, päivän kuulumiset vaihtaa, kun työaskareitten jälkeen kohtaamme. Aamulla helssataan suukkojen kera hyvää päivää. Iltapäivällä, illansuussa kohtaamme jälleen.  Jompsinkumpsin kysymme millainen päivä toisella on ollut. Se on minusta ihanaa. 
Seuraan Facebookissa sellaista ajatelmasivustoa, vaiko miksikä sitä kutsutaan. Luin sieltä taannoin ajatelman: 
- Be with someone who always wants to know how your day was

Sellaisen persoonan kanssa minulla on onni olla, elää. Itsekin toteutan tuota mielelläni, koska haluan kuulla millainen hänen päivä on ollut. Hetken turisemme tapahtumista päivän, hyvistä ja huonoista. Usein ruuan äärellä. Se on ihan lempparihetkiäni arjessa. 

Tällä kertaa kuulumisia vaihdeltiin soppakupsusten äärellä. Aikanaan kun tätä soppaa ekkukerran tein, otin riskin majoneesin kanssa. Herra Ässä ei tykkää majoneesista. Yleensä sen ranskankermalla korvaan. Tämän sopan juju jujunen on majoneesi. Ja sherry. 
Espanjassa tämänkin ruuan olen löytänyt. Kas, kuinkas muuten. Koska Espanja <3

Soppa on Andalusiasta ja alkuperäiseen versioon kuuluu katkaravut. Jossain päin Andalusiaa soppaan laitetaan päälle, lisukkeeksi ilmakuivattua kinkkua. Versioin oman soppani niin, että siihen tulee reilusti ilmakuivattua kinkkua eikä lainkaan katkarapuja. Ässä- vinkkinä voin kertoa, että hyvää soppaa tulee kun korvaa katkikset lohella. Koklaas sitäkin! 

Tämän kauniin kuvan Herra Ässä otti jouluna. Meidän ihan lempparisherry. Tästä lurautin soppaanikin. 

Sopa viña ab eli sherrymajoneesikeitto (4.lle)

Ilmakuivattua kinkkua sopiva määrä ( 2-3 kaupan valmiita siivuja/ruokailija) 
2 porkkanaa
4 perunaa
1/2 pss pakasteherneitä 
2 dl kuivaa sherryä
1 dl majoneesia
0,5 l kermaa
2,5,dl- 0,5 dl vettä 
suolaa ja mustapippuria
herneenversoja

Laita kattila hellanhöökille ja sinne 2 dl vettä sekä 2 dl sherryä, mausta suolalla ja pippurilla. Kuori sillä välin perunat ja palastele ne.  Tee sama porkkanoille. Lisää kasvikset kattilaan ja kaada päälle kermaa just silleen että ne peittyvät. Kietä miedolla lämmöllä kasvikset kypsiksi. 
Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää pakasteherneet ja loput kermasta. Anna sopan kuumentua, mutta älä keitä kiehuvaksi. 

Ota kattila hellanhöökiltä. Lisää majoneesi, sekoita hyvin. Maista. Jos soppa kaipaa majoneesia, sitä voit laittaa hyvin vielä lisää. 
Annostele soppa kupsuihin ja suikaloi päälle kinkkua sekä herneenversoja. 

Tarjoile espanjalaiseen tapaan hyvän leivän kanssa. 

IMG_1377.JPG

Omia versioita ruuista on hauska tehdä. Resepteisiä mukailla. Meillä maistuu tämä Rouva Ässän versio, reilulla kinkulla. Ja kylläpä vaan se lohisoppa- versiokin. Sopalle kuin sopalle on yhteistä se, että maku tuntuu vaan paranevan aina kun sen soppasen lämmittää. Lisäsin tujauksen majoneesia seuraavana päivänä, kun sopan lämmitin meille. Herra Ässä sanoi, että laittaa mielellään lusikkansa tähän soppaan. 

Mäyrinkäisten juttuja tähän loppuun perinteisesti. Likoilla on kohtapuoliin tulossa 1-vuotissynttärit. 
Ensi viikolla tulee plakkariin pimuleilla 11 kuukautta. Reippaita ovat. Murkkuikäisiä ovat. Aina ei ihan haluta totella. Pääsääntöisesti kuitenkin kilttejä ovat. Ihania raksujamme!
Sellaista mullistusta tässä on muuten tapahtunut, olen tainnut unohtaa kertoakin, että likat saivat Herra Ässältä luvan tulla sänkyyn. Hän koitti sitä sääntöä noudattaa. Kunnes sitten. 
Likat nukkuvat levottomammin Helsingissä. Pieni asunto tekee sen, luulen. 
Herra Ässä päätti luovuttaa, ja niin likat saivat pääsyn sänkyyn.
Tässä ollaan nauttimassa uudesta etuoikeudesta Helsingissä. Koko sängyn pituudella, kaksissa naisin. 

Hihnassa ei likat oikein nyt kulje hienosti, siinä tuli takapakkia. Mutta sitkeästi harjoittelen ja harjoittelen. Tai pitäisi kai sanoa harjoitutan, harjoitutan. Kyllä se jyvä vielä löytyy; että eteenpäin päästään vain löysin hihnoin. Sellainen elämänasenne meillä likkaitten kanssa on. Otetaan löysin hihnoin, ei hihna kiristä :-D

Hyvää alkanutta helmikuuta ja ota sinäkin löysin hihnoin <3
t. Hilkka ja Kerttu sekä Rouva Ässä