Skumpan juoni- papupata

Kalenterissa törötti tiistaina "Kalevalan päivä". Samaan sattui päivään siihen laskiaistiistaikin. Espanjassapas on silloin, eteläisessä maakunnassa Andalusiassa, oma päivä. Pitelevät juhlia. Siellä. Lämmössä. Valossa. Auringossa.
Pistin kotona, sohvalla likkojen kanssa kölliessäni silmät kiinni. Aurinkoa mieleeni tavoittelin. Palasen sitä aurinkoa taisin näihin kuviinikin saada.
Kokkasin aurinkoa. Kokkasin Espanjaa. Palasen. Makumaailmaa. 

Eiks ookkin ihanaa se. Että kevät. Kyllä vaan, se tulee! Keväämmältä tuntuu aina vaan enempi. Enempi! Tänäänkin aurinko paistoi. Vaikka hetken. Kuitenkin.
Kokatutti. Kuvatutti. Hymyilytti. Haalin ajatuksin kaapeista kasaan papupataa. Pakkasesta kalkkunapihvejä. Sellaiset ainekset oli kotona valmiina. Kaupasta kävin kööppaamassa tuoretta basilikaa ja tuoreita tomaatteja. Siitä sohvalta, kaupan kautta, tekemään sitä mikä tekee minut onnelliseksi. Köökkiseen pöräytin, pannut hellanhöökille, pata pöhisemään. 
Tämä on hauska pata. Siinä on skumpan juoni. Raikasta tomaattia ja papuja jotka hautuu ihanasti kirpsakassa kuohuvassa viinissä. Muistan kuinka Herra Ässä kerran sanoi minulle tilatessani Rondassa, Espanjassa, lasillisen kuohuviiniä, että olen kuulemma cavoihini cangistunut. Tipuin tuolilta. Nauroin niin kovin! Tarjoiltiin minulle silti. Vaikka hillitön hihitys ja tuolitippuminen olisivat saattaa johtaa toiseenkin lopputulemaan. 

Mantelikuorrutettua kalkkunaa ja Papupataa:

1 tlk valkoisia papuja suolaliemessä
2 dl tomaattimurskaa
2 dl cavaa/espanjalaista kuohuviiniä
valkosipulia
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
chiliä
basilikaa

Kuori ja silppua valkosipuli, silppua myös basilikaa reilusti. Kuulota valkosipulia öljyssä, lisää pannulle basilika. Annan hellan hellällä höökillä öljyn imeä basilikasta ja valkosipulista makua. Älä polta seosta. Siirrä valkosipulibasilikaseos pois pannulta. Varmista että öljyä jää pannulle. 
Kovenna hellanhöökiä. Kaada pannulle kuohuviini. Ah, ihanasti se kuohahtaa! Lisää  sitruunanmehu. Keitä pannulla kuohuviiniä kunnolla, että sitä haihtuu noin puolet. Lisää tomaattimurska ja pavut. Pienennä hellanhöökiä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilillä. Voit tulisuustykkäyksen mukaan käyttää tuoretta chiliä tai lisätä ripauksen chilijauhetta. 
Lisää lopuksi valkosipulibasilikaseos ja sekoita. Ripsottele papupadan pinnalle tuoretta basilikasilppua. 

Mantelilla kuorrutettua kalkkunaa:

1-2 kalkkunapihviä/ruokailija (tai ruokahalun mukaan)
valkosipulia
chiliä, paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
öljyä
(vehnäjauhoja n. 1-2 rkl/ voi jättää poiskin)

Mantelikuorrutus:
100g mantelilastuja
3 tomaattia siivutettuna
1 dl valkoviiniä
öljyä
mustapippuria
suolaa

Laita uuni 200 asteeseen. 
Paista pihveihin kuumalla pannulla kaunis väri ja laita ne uunivuokaan. Halutessasi jauhota pihvien pinta vehnäjauhoilla. Lisää vuokaan valkoviini, öljyä loraus, valkosipulia ja mausteet. Kruunaa pihvit vielä tomaattisiivuilla. Paista uunissa n.30-40 minuuttia. 
Pihvit muhivat ihanan pehmeiksi valkoviinin ja öljyn syleilyssä. 

Paahda mantelilastuja nopeasti kuumalla pannulla, ilman öljyä. Sekoita koko ajan. Älä polta niitä (palavat helposti). 
Lisää viimeiseksi viideksi minuutiksi uuniin pihvien ja tomaattien päälle paahdetut mantelit. 

Ota vuoka uunista.  
Nostele pihvit lautaselle papupadan päälle. Tai voit tarjoilla papupadan erillisestä kupsustakin. 
Mausta vielä tuoreella basilikalla. 
Jos tykkäät tulisesta ruuasta, raastaa chilipölyä. Ässä-vinkkinä vanha tuttu: laita pakastimeen kokonaisia chilejä ja raasta pakastuneesta chilistä haluttu määrä ruuan päälle. 

Espanjassa vuokaan laitetaan mukaan perunaa. Sitä voi pilkkoa mukaan. Kypsyy, hautuu ihanaksi valkoviinissä. Peruna kannattaa kypsymisen nopeuttamiseksi pilkkoa. Kannattaa lisätä vuokaan myös vettä, jotta perunat peittyvät. 

Herra Ässän kanssa kilistimme viinillä ruuan kanssa hyvää Andalusian päivää. Ruokapöytää koristi kukat. Andalusian väreissä; valkoinen ja vihreä. 

Tuttuun tapaan bloksuni loppukevennykseksi vielä mäyrinkäisneitien terveiset.
Ens viikolla likat viettävät ensimmäisiä synttäreitään. Juhlat pidetään etukäteen tulevana sunnuntaina. 
Kampaajallakin on sitten ekku kertaa käyty. Jännittihän se, eniten kuitenkin minua. Kiltisti ja hienosti olivat he, kertoi kampaaja. Minäkin olin. Kiltisti ja hienosti. Vaikka itketti likat yksi kerrallaan sinne kampaajan hoitoon jättää. Niin höppänä olen. 
Tuntuu että meille muutti yhdessä hetkessä isoja likkoja kaksin kappalein. Aika muutos, vai mitä! 

Kevättä odottaen,
<3:lla Rouva Ässä ja isot likat