Espanjapyttis

Ikävä on. Espanjaan. Kroonistahan se. Joskus vaan niin iso ikävä. Koitetaan kotona "espanjaa" touhuilla, kokkailla kaipuussa, kuvitella elämää Espanjassa. 
Olen kertonutkin, että ostelen Espanjassa ruokaan ja sisustamiseen liittyviä lehtiä. Jos en osaa, ymmärrä ohjeita, kuvia ymmärrän.
Löysin yhdestä lehdestä jutun Riojan alueen viineistä ja ruuista. Yksi ohje vaikutti kivalta. Mukailin sitä ja kokkailin haudutettuja makkaraperunoisia. Jotka höystin Ässämäiseen tyyliini sydämin. Jotka höystin espanjalaisittain manchego-juustolla. Koska niin kovasti höystin ja höystin, voisi ruokaakin kai kutsua höystiksi. Tai höystöksi. 
Minä kun se välttelen hiilareita, touhusin itselleni oman version porkkanoista ja palsternakoista. Herra Ässälle tein perunaversion. Molemmat onnistuivat. Itse sanon ja omaa kokinhäntääni ja -hattuani nostan. 

Tämä ohje on n. 2:lle nälkäiselle

4-5 suurehkoa perunaa
n.300g chorizomakkaraa
1 laakerinlehti
1 dl valkoviiniä
valkosipulia muutama kynsi
1-2 rkl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
paistamiseen öljyä

koristeluun manchego-juustoa

Kuori perunat ja viipaloi ne. Kuori ja pilko myöskin valkosipulinkynnet.  Ja sen jälkeen vielä leikkaa chorizomakkarat viipaleiksi. 

Lurauta paistinpannulle öljyä, ja kun pannu kuuma; lisää makkarat. Lisää sitten perunat, valkosipuli, laakerinlehti ja paprikajauhe. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Sekoitasokoita. 
Anna makkaroiden ja perunoiden muhitella hetki. Lisää pannuun sitten valkoviini.
Suosin kuivaa, ja sen vinkin annan teillekin. Tämä ruoka ei makeutta kaipaa. 
Anna viinin hieman kiehahtaa, ja hauduttele muutama minuutti. Lisää sitten pannulle sen verran vettä että perunat peittyvät. 

Voit laittaa kannen pannun päälle ja haudutella hellällä hellan höökillä n.10 minuuttia. 
Tarkista tässä kohdin maku. Lisää paprikajauhetta, suolaa tai mustapippistä, jos tarve. 

Hauduttele ruokaa vielä, ilman kantta, noin 10 minuuttia. Maista ovatko perunat kypsiä. Jos eivät, jatka hauduttelua kunnes ovat. 

Ässävinkkini! Vetäsen hihasta manchego-juustoa :-)
Painele viipaloiduista perunoista sydämenmallisia perunoisia piparimuotilla. Laita ne uunipellille, lurauta päälle öljyä ja uuniin. Perunasydämet kypsyy nopeasti.
Kun ne lähes kypsiä, lisää päälle raastettua manchego-juustoa. Laita sydänperunat hetkeksi vielä uuniin, jotta juusto sulaa kunnolla. Manchego-juuston maku sopi makkaraperunoihin täydellisesti! 

Nämä olivat kyllä vaan parhaat makkaraperunat koskaan, sanoi Herra Ässä. 

Selailen ja katselen mieluusti valokuvia, Espanjasta niitä meillä aika paljon. Muistoissa on kiva palata sinne, muistella ja maistella. Kas, ruokaan liittyvät useat muistot. 
Mitäs tykkäättekö, eikö ole kiva rivi paellapannusia!? Kuvan otin Madridista, kivasta kauppahallista. Pistäydyimme siellä lounastamassa, viinistämässä. Kuinkas muuten. 

Ja tämä seuraava kuvamuisto. Oih, ihana ravinteli Toledossa. Se on ihan likilähellä (70km) Madridia. Ihana, ihana, viehättävä pieni kaupunki. Matkakuvien katseleminen kultakehystää muistot!

Espanjassa näkee joulunaikaan paljon joulutähtiä, isoja ja pieniä. Olen nykyisin varsin ihastunut niihin. Ostin kotiinkin ja pistin pallopussiin. Raikas! Ja ah niin, espanjalaisen jouluinen. 

Viikonloppuisin kun on aikaa, on hyvinkin ihanaa syödä yhdessä, aamiaispalukkaista. Koitan erilaisia jutskia kekkailla, touhuilla ja kuvittelen olevani Espanjassa. Taannoin touhusin viikonloppuna. Koversin isoista pihvitomaateista sisukset pois, laitoin tomaattiin reiluja viipeleisia serranokinkkua, manchego-juustoa ja rikoinpa joukkoon, tomaattikupsuun, kananmunankin. Tomskukupsut uuniin. Teen toistekin. Hyvää oli! 

Ja loppuun vielä mäyrinkäisneitikevennys. Tai kuva nyt ainakin. 
Kuvassa likat olivat jo yöunille menossa pitkän lenkin jälkeen, kun Herra Ässä halusi muutaman kuvan napata. 
Meillä menee likkojen kanssa niin kivasti. Helsingissäkin. Hienosti on pikkulikat Helsingin humussa kaikkiaan. Kengät heille ostimme, kun loska ja vesilätäköt veivät lenkki-iloa. Nyt me mennään niin reippaina kaikki 12 tossua heiluen, kimpassa koko Ässä-kööri!