Kookoskermassa marinoitua possua

Heräsin keskellä yötä, taisipa olla viikonloppuna. Hipsin vessaan ja huomasin; onpas pimeää. Menikö ne valoisat kesäyöt jo! Taisi ne mennä. Juhannuksesta just koht kuukaus jo.
Muistattekos. Juhannuksena postitin kuvaa ja lupasin palata ohjeen kera. Niin hyvin onnistui koklaus. Näin katukeittiössä, Bangkokissa viime keväänä, tulilla ison kattilan. Sieltä valkoisesta liemestä kokki nosteli reikäkauhalla hyvin murean näköistä kanaa tai possua. Kokeilinkin kotona, näköhavaintoni pohjalta. Keitin possukassleria kookoskermassa. Sepä oli niin hyvää! Voin joskus postitella teille, ohjeeksi kirjata. 
Kun se koklaus onnistui, oli selvää. Että kokeilisin marinointiakin kookoskermalla. Kannatti. 
Nytpä pistelen postittelen bloksuuni sen ohjeisen. Juhannuksena ruoka-ajatuksia kun mietin, muistin tämän. Että koklaan. Halusin lempeyttä, mutta makua. Syntyi Rouva Ässän kookoskermalla marinoitu possu. 

Kookoskermassa marinoitu possu

n.800g possunkyljyksiä tai fileitä (n.200g/ ruokailija)
tilkkanen öljyä paistamiseen
valkosipulia
2 tl kurkumaa
maun mukaan mietoa currytahnaa ( laitoin 2 tai 3 rkl)
soijakastiketta
kaffirinlehtiä 
1 prk kookoskermaa
tilkka hunajaa
chiliä 
basilikaa

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipulia murskattuna. Kuullota. Lisää kaikki mausteet ja currytahna. Sekoittele hieman. Lisää kookoskerma, soija ja hunajaa. Myös chiliä pieneksi pilkottuna. 
Kiehauta marinadi ja anna sen sitten jäähtyä. 
Lisää marinadiin, kun se on jäähtynyt, basilikaa hienonnettuna. Laita possunkyljykset marinadiin ja anna marinoitua jääkaapissa mieluiten yön yli, mutta vähintään muutama tunti. 

Ota lihat huoneenlämpöön n.tunti ennen paistamista ja grillaamista. 
Jos haluat, voit pyyhkäistä marinadia pikkasen pois ( me ei pyyhitty) ja muista että marinadissa on sokeria ( hunajaa). Ota lihat laakeaan astiaan ja anna lämmetä. 

Kun liha on ollut huoneen lämmössä n.tunnin, paista tai grillaa kypsäksi.

Kastiketta mielin ja marinadia tein tuplasatsin. Puolikkaassa marinoin possut. Toisesta keitin kastikkeen. Jälkeenpäin mietin että olisihan sen marinadin kastikkeeksi. Kun marinadissa on ollut raakaa lihaa, on erittäin tärkeää, että kastikkeeksi kun keitetään, kiehutetaan kunnolla. Kastike redusoidaan, keitetään kasaan siis näissä tilanteissa. 

IMG_5197.JPG

Possun kaveriksi grillasimme maisseja Glorian ruoka ja viini- lehden ohjeella. Meillä oli esikeitettyjä. Maisseja.  
Herra Ässä grillasi ne. Minä tein öljykastikkeen; 
1 rkl öljyä
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl juustokuminaa
3 rkl basilikaa hienonnettuna ( lehden ohjeessa on korianteria)

Sivelin kypsät maissit öljykastikkeella. Puristin päälle vielä yhden limetin mehun. 
Herra Ässän maisseihin laitoin ranskankermaa, omiini lisäsin myös majoneesia. Päälle kaikkiin maisseihin reilusti ( lehden ohjeessa 1dl ) cheddaria raasteena. 

Ässä vinkiksi! Folion sijaan me käytämme savipataa.
Grillatessa kun joku valmistuu nopeammin, sujautus savipataan oottamaan. Sama jutska, esimerkiksi kun lihat saa vetäytyä grillaamisen jälkeen ja halutaan pysyvän lämpiminä, sujautus savipataan. Ystävämme Ville muistutti tästä; kantsii savipatailla folion sijaan. Kokkauskurssilta oli kuullut. Meillä on kaksi savipataa just tähän. Toinen ruuanvalmistukseen (isompi) ja vetäytymislämppäripata (pienempi)

Herra Ässällä on grillillä aina seuraa. Ja kun silmäni vältti eräs pieni tyyppispyyppis oli singahtanut tarkistamaan kattaushommat.

Ruuan jälkeen on ihana istuskella, köllötellä terassilla. Jonne Herra Ässä asensi sälekaihtimet. Nyt ilta-aurinkoa pääsee piiloon. Mukavampaa köllötellä. 
Kuvassa mukana kärpäskyttäri-Kerttu asemissaan. 

Ja tässä seuraavassa kuvassa sama koira tekee nami-kyttärin virkaa. Ostimme Ikeasta hauskan purkin likkojen nameille. Palkitsemme heidät kun kutsusta sisälle tulevat, pihatouhuistaan. Kertun mielestä olisi reilua saada namsku joka kerran kun purnukan ohittaa. 

Siinäpä oli jo muutama sana mäyrinkäisneideistä. Loppuun vielä kuva. On he vaan niin suloisia. Iltaisin istumme Herra Ässän kanssa terdellä ja likat touhuilee pihalla. Jossain kohtaa juoksevat meidän luokse, kiertävät molempia moikkaamassa ja asettuvat minun tuoliini, syliini nukkumaan. Siitä sitten siirrymme hetken päästä unten maille, koko Ässä-perhe.