Kalifornian kanaa

Grillaaminen on meillä lähes joka viikonloppuista kun tulee, tai pitäisi tulla kesä. Talveksi päätimme grillin siirtää tuohon lasitetulle terassille. Ens talveksi. Siinä voi grillailla ja tarpeen vaatiessa avata laseja, jos grilli meinaa höökiä lujaa. Haaveilen hankkivani hiiligrillinkin. Jos sellaisen kauniin ja pienen.
Sanalla sanoen me ollaan siis grilli-ihmisiä. Ja meidän mäyrinkäisneidit on grillikoiria. 
Sain kummitädiltäni ihanan vaaleanpunaisen puutuolin, joka sopii meidän puutarhapöydän tuoliksi tosi hienosti. Sijoitin sen pöydän viereen, siihen päähän, jossa lähellä grilli. Likat ottivat tuolin heti omakseen. Oli Herra Ässän tiellä, siirsi tuolia. Likat olivat kyydissä. Tässäpä tilanteesta kaksi kuvaa. Ei väliä kummalla puolella grilliä on tuoli, likat kyllä kääntyivät seuraamaan tarkkoina grillaustoimenpidettä.

Amerikan reissullamme ostin ruokalehtiä. Sellaista tapaan ulkomailla aina tehdä. Kivan reseptin, ohjeen löysin. Oli käytetty siinä marinadina majoneesia. Aika amerikkalaista. Muistelin lukeneeni joskus Iltalehden ruokasivustolta vinkin, että majoneesilla voi marinoida. Makustuttaa, meheyttää. 
Ja sattuipa sellainenkin sitten reissumme aikana, että ravintolasta sellaista kanaa sain, joka marinoitu oli majoneesilla. Aikanaan koklaamatta se Iltelehden vinkki jäi. Nyt päätin ettei jää. Koska kokemus majoneesikanasta oli hyvä ja kiva ohjekin olisi. 
Nauroin lähes ääneen kun viimeisimmässä Glorian ruoka ja viini-lehdessä oli lähes samanlainen resepteinen. Nimeltään Alabama kanaa. Minun kanani on Kalifornian kanaa. 

Olen kovasti ihastunut kananpojan paistileikkeeseen. Sellaisen valikoin tähänkin. Tykkään! Palat on hauskoja, vähän sellaisia grungeja. Ja maku on mehevä. 

Kalifornian kanaa

Tee ensin kastike:
2 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
0,5 dl omenamehua
1,5 rkl viinietikkaa
3 tl raastettua piparjuurta
liraus sitruunamehua
mustapippuria

Sekoita kastikkeen ainekset ja ota erilliseen kupsuun n.1 dl kastiketta. 
Grillaa kanaleikkeet lähes kypsiksi, n.15-20 minuuttia minuuttia. Laita kanat sen jälkeen kastikkeen joukkoon, sekoita jotta jokainen palanen on kastikemarinadissa. Grillaa kypsiksi. 

Tarjoile lopun kastikkeen ja haluamasi lisukkeiden kanssa. 

Grillasimme Kalifornian kanaa viime viikonloppuna. Otin nämä kuvatkin silloin. Tätä kirjoittaessa olemme nyt Helsingissä. Viime sunnuntaina starttasimme tänne. Vietämme kaupungissa taas viikon.
Viime viikonloppuna tarkoituksena oli sitten tietysti tyhjentää jääkaappia; kanan höysteeksi söimme mitä kaapista löytyi. Vihreää salaattia, paprikaa, palsternakkaa sekä porkkanaa. Kolme viimeksi mainittua Herra Ässä grillasi. Voita, öljyä, suolaa. Siinä kasvisten mausteet. Yksinkertaisuus on parasta. Lisäksi halusin että tekemäni kastike pääsee oikein aarioihinsa, eikä mehevän kanan ja raikkaan kastikkeen makusinfoniaa sotketa liikaa muilla makujutskilla. 

Emmehän me jaksaneet kaikkea syödä. Sunnuntaina tein meille lounaaksi leftiksiä. Lempipuuhaani! Taas lisätyhjennystä kaapeilla. Ennen Helsinkiin lähtöä söimme täytettyjä tomaatteisia. 
Tomskuihin täytteeksi laitoin loput eilisestä kastikkeesta, fetaa, leftiskasvikset ja - kanat, juustoraastetta. 
Ai miten ihanasti maistui! Kaapit tuli tyhjiksi ja hyvää oli! 

Tänään torstaina, tässä kun istuskelen kahvikupposeni ja koirieni kanssa, ulkona sataa. Kylkimyyryssäni ovat pienet koiruliinokset. Eilen oli meillä kamala päivä. Enpä muista vastaavaa hetkeen. Likat lähti reippaina ulos. Tuosta porttikongin edestä menee suoraan suojatie, päästään siitä puistoon heti pissa-asioille. Siitäpä mentiin. Huolimaton tietyömies ei ollut laittanut merkkejä, esteitä. Oli kaivonkannen ympärille laittanut juuri kuumaa asfalttipikeä. Hilkka-raukka astui etutassuillaan siihen. Ihan hirveä tilanne! Nopea ensiapu ja tassut kylmään veteen. Soitto eläinlääkäriin ja kuin ihmeen kaupalla me selvisimme! En halua ajatella toista vaihtoehtoa. Hilkka sai lääkityksen, kovettunut piki saatiin pois ja koko ajan meidän rakas pieni Hilkka oli niin hienosti! Hoitaja ja lääkäri kehuivat; miten olla näin rauhallinen ja kiltti.
Firma joka tuossa kadulla tekee remppaa lupasi korvata kulut. Ajattelin itsekseni että millähän olisivat korvanneet Hilkan. Asia jota en aio ajatella enempää. Koska kaikki nyt hyvin. Teimme sateisessa Ullanlinnassa jo aamulenkinkin. Hienosti me mennään ja Hilkka toipuu täysin. 
Laitanpa tähän loppuun vielä kuvan tiistai-illalta. Tähtitorninmäellä tehtiin iltalenkki ja mäyräkoirat lempipuuhissaan. Toinen kaivaa monttua ja toinen työntää kuonoaan puussa olevaan koloon. 
Meidän likat <3